Comunicat de la CUP Exterior amb motiu de l'onze de setembre de 2020

A LES COMUNITATS CATALANES A L’EXTERIOR
ONZE DE SETEMBRE: LLUITA ANTIREPRESSIVA I LLUITA CONTRA LA CRISI ECONOMICA I SOCIAL PER L’AUTODETERMINACIO DELS PAÏSOS CATALANS CONVERTIM LA PROTESTA EN AUTO-ORGANITZACIÓ.

Davant del repte democràtic i de lluita contra les diverses formes de repressió des de l’Estat espanyol, des de la CUP Exterior considerem que ara més que mai el que cal és un canvi de rumb del Govern de Catalunya per abandonar l’autonomisme, posar el focus en com construïm una República sobirana on tothom hi tingui cabuda amb drets socials garantits, i que serveixi els interessos de les persones treballadores. Cal crear un ampli front de rebuig, nacional i internacional, contra els procediments judicials que preparen els tribunals de l’Estat espanyol contra el Dani Gallardo (empresonat a Madrid), contra els manifestants a La Jonquera, contra músics i artistes, contra la mateixa CUP i contra molts altres.

Malgrat les dificultats socials, la foscor i la incertesa, tornen temps d’apostes polítiques col·lectives i la CUP som i serem una peça clau per entomar el nou cicle polític que se’ns presenta. Llegim aquestes eleccions autonòmiques com una nova oportunitat. Els darrers anys hem viscut una triple crisi en el conjunt del nostre país, d’una banda una crisi econòmica i social, agreujada per l'emergència sanitària de la covid19 que ha mostrat una vegada més la cara més inhumana del sistema capitalista patriarcal. El resultat d’aquestes crisis és un augment de la desigualtat social, una pobresa cronificada, amb rostre de dona migrada. També una manca de drets polítics i civils fruit de la repressió d’un Estat envers un poble que es vol sobirà i que vol autodeterminar-se. I ho vol fer pel que fa al conjunt de drets nacionals, polítics i socials. Diem que llegim aquestes eleccions com una oportunitat perquè plantegem un punt d’inflexió en les nostres propostes parcials: ens cal una esmena a la totalitat plantejada des de la solidaritat, la sobirania, la democràcia i, sobretot, des de la defensa de la vida.

Les militants de l'esquerra independentista i de l'esquerra anticapitalista som somiadores de projectes de canvis utòpics i tenim esperança. Tenir esperança vol dir que un altre món és possible, però no està promès ni garantit. L’esperança exigeix acció. Prendre partit. És per això que torna a ser un moment decisiu, i caldrà la força i energia de totes des d’arreu. Pel present que lluitem i el futur que vindrà ens necessitem actius i actives per construir els Països Catalans lliures, socialistes i feministes que volem i necessitem.

Davant les dificultats socials, la foscor i la incertesa, la militància de la CUP doblem l’aposta. “Si no ara, quan? I si no nosaltres, qui?”.

La lluita a l’exterior continua: per la llibertat dels presos polítics i el retorn de les persones exiliades. Auto-organització!!!

Els i les catalanes a l’exterior som a l’avantguarda de la necessària internacionalització de la denuncia dels abusos policials i judicials que pateix el poble de Catalunya. Ens hem organitzat a les ANC exteriors impulsores d’iniciatives com la "Catalan Week" i moltes altres; impulsant la creació de CDRs (Comitès de Defensa de la República) a molts països i ciutats del món; creant comitès o coalicions de solidaritat amb Catalunya amb ciutadans d’arreu del món; col·laborant activament en casals catalans i en múltiples altres formes d’organització. Cal ser constants i pacients en reforçar pacíficament totes les formes d’auto-organització a l’exterior, en mantenir la millor coordinació possible i en mostrar la plena solidaritat, tant amb els presos polítics i exiliats com en la solidaritat amb tota persona o organització a qui l’estat vulgui perseguir o reprimir.

Les jornades al voltant de l’11 de setembre han de servir per a reforçar aquesta solidaritat i la nostra auto-organització. Malgrat les dificultat derivades de la pandèmia, a més de 30 ciutats arreu del món hi haurà manifestacions, concentracions, festes culturals, concerts i altres esdeveniments per a exigir la llibertat dels presos polítics i el lliure retorn de les persones exiliades (el nombre de les quals no para de créixer). Busca on pots anar i participar a https://catalansalmon.com/diada/

L’intent de criminalitzar la CUP: el PSOE i les clavegueres del franquisme!!!

Recentment hem tingut constància que la Fiscalia ha obert una investigació a la CUP per dues partides pressupostàries del Grup Parlamentari de la XI legislatura destinades a la campanya pel Referèndum d'Autodeterminació de l'1O, anomenada Sí, viure vol dir prendre partit. Concretament, les partides investigades fan referència a la publicació i presentació del llibre Referèndum 2017: la clau que obre el pany i el vídeo Ara comença el Mambo. Si el jutge hi veiés indicis de criminalitat, iniciaria un procés judicial contra la CUP i contra els seus òrgans col·legiats de presa de decisions, i en conseqüència, existeix la possibilitat que acabi havent-hi una imputació contra persones concretes que han format part del Secretariat Nacional o del grup parlamentari, entre 2016 i 2017.

És evident que ens trobem davant d'una nova mostra de la judicatura de l'estat espanyol de criminalitzar l'independentisme i perseguir la voluntat política d'un poble a prendre partit i autodeterminar-se. És per aquest motiu, que existeix el compromís ferm de la CUP de reivindicar la seva participació i paper clau en la celebració del Referèndum de l'1 d'octubre i en la campanya d'agitació popular, que efectivament vam dur a terme.

Es la mateixa judicatura i el mateix Govern ‘progressista’ que han afavorit la fugida del Rei emèrit. Es la mateixa judicatura i el mateix Govern ‘progressista’ que no han estat capaços de prendre cap mesura, ni preventiva ni de cap tipus, contra qui representa, amb escreix, la corrupció del règim sorgit de la constitució de 1978.

Cal que tots els que vàrem participar en les mobilitzacions de 1 d’octubre, des de Catalunya o des de l’exterior, posem en valor la tasca d'haver defensat l'exercici del dret a l'autodeterminació, de la democràcia més absoluta: un poble que lluita democràticament per la seva democràcia. I ho vam fer mitjançant una eina de radicalitat democràtica i el potencial transformador d'aquesta acció política, que va ser fruit de la voluntat popular, de la desobediència civil i política i de l'organització popular, i que van permetre la celebració del Referèndum de l'1O de 2017.

Radicalment democràtics: feministes, ecologistes, antifeixistes, d'esquerres, internacionalistes i independentistes

Són ja prop de 400.000 els i les catalanes residents fora del territori. I la tendència migratòria no s'atura per més declaracions optimistes sobre la 'recuperació' que puguem sentir. Més de 187.000 persones han abandonat Catalunya des de 2008 fins avui, per buscar oportunitats laborals en un altre país. Sabem molt bé que l’emigració, particularment aquella precària, és una característica estructural d’un sistema capitalista que s'aprofita de la mobilitat de les persones de la forma i manera més beneficiosa en cada moment als seus interessos i prioritats econòmiques i geogràfiques. Els efectes de la pandèmia als Països Catalans poden, un cop acabades les mesures protectores dels ERTOS, provocar un nou moviment migratori cap a l’exterior en un context molt més difícil que el de 2008. Hi hem d’estar preparats. L'escenari que es dibuixa pot ser d’una gran dificultat social. La plena igualtat de drets entre ciutadans catalans, visquin on visquin, és una prioritat de la CUP-Crida Constituent.

  • A cada país on som presents, actuem amb plena solidaritat amb les lluites socials de les classes treballadores. La seva lluita és la nostra lluita. Lluitem contra les polítiques d’austeritat econòmica que han forçat la nostra emigració.
  • Lluitem contra el sistema que provoca un canvi climàtic que, des de tot arreu, amenaça el futur del nostre planeta i és causa, entre d'altres moltes coses, de migracions climàtiques amb les que hem de ser plenament solidaris atesa la responsabilitat que hi té el món desenvolupat del que procedim. Pel 2050, entre 140 i 700 milions de persones seran refugiades climàtiques arreu del món.
  • Lluitem contra les polítiques d’exclusió i marginació de les dones. Tant aquelles que les volen convertir en actor secundari del mercat de treball com les que redueixen el seu cos a objecte d’agressió o violació. Lluitem contra tota impunitat en les agressions contra les dones.
  • Lluitem contra les polítiques d’exclusió sanitària contra les persones que emigrem. Les constants temptatives per anular la llei d’universalització sanitària amenacen tant l’atenció sanitària de qui arriba a casa nostra com la de aquelles persones, que de forma encara precària, són ara a l’exterior.
  • Volem que la nostra lluita pel respecte als drets democràtics del poble català, per la sobirania del nostre Parlament, i per la llibertat immediata dels i les preses polítiques i el lliure retorn de les persones exiliades, sigui també la lluita de les forces democràtiques als països on vivim.
  • Lluitem perquè els nostres drets de vot puguin exercir-se sense les limitacions que la legislació espanyola ens imposa. Si el Govern del PSOE i de UP ho vol, tenen la majoria parlamentària suficient per abolir el ‘voto rogado’. Que ho facin abans de les properes eleccions catalanes.
  • Som plenament solidaris de tots aquells que, a qualsevol racó del món, volen poder exercir els seus drets nacionals contra el poder dels estats (al Kurdistan, al Sàhara Occidental, a Hong Kong, a Palestina, a Nova Guinea-Papua, o a la Bretanya, al Quebec, a Escòcia, etc.). Sempre ens tindran al seu costat.

Amb la dignitat rebel. Contesta’ls lluitant, contesta’ls organitzant-te allà on siguis arreu del món

Un país que es descapitalitza laboral i intel·lectualment, perdent any rere any el seu capital humà i social, és un país que té un seriós problema. Una amenaça que no només atacarà el seu futur sinó que també destrueix el seu present.

A l'hora, volem que les comunitats catalanes de l’exterior siguin avantguarda organitzada de la nostra lluita democràtica, i així ho continuarem fent. Si des de qualsevol lloc arreu del món vols lluitar amb nosaltres per impulsar el projecte d’esquerra independentista, anticapitalista, feminista i ecologista que representem, i per la plenitud de drets socials i democràtics per a les comunitats catalanes de l'exterior, no ho dubtis: posa't en contacte amb l'Assemblea de la CUP Exterior ([email protected]) i participa amb nosaltres.

Assemblea de la CUP Exterior, 9 de setembre de 2020

Si des de qualsevol lloc arreu del món vols lluitar amb nosaltres per impulsar el projecte d’esquerra independentista, anticapitalista, feminista i ecologista que representem, i per la plenitud de drets socials i democràtics per a les comunitats catalanes de l'exterior, no ho dubtis: posa't en contacte amb l'Assemblea de la CUP Exterior ([email protected]) i participa amb nosaltres