A les Comunitats Catalanes a l'Exterior: Onze de Setembre i Primer d'Octubre
LLUITA ANTIREPRESSIVA, CONTRA LA CRISI CLIMÀTICA, ECONÒMICA I SOCIAL.
PER L’AUTODETERMINACIÓ DELS PAÏSOS CATALANS CONVERTIM LA PROTESTA EN AUTO-ORGANITZACIÓ.
Des de la CUP Exterior lluitem des d’arreu del món per defensar els interessos de les comunitats catalanes de l’exterior i per explicar, divulgar i crear espais de lluita des de l’exterior davant del repte democràtic i de lluita contra les diverses formes de repressió des de l’Estat espanyol i alhora per a crear un ampli front de rebuig, nacional i internacional.
Lluitem contra un sistema cada cop més afeblit per crisis sanitàries, fenòmens climàtics extrems, militarització de les respostes a crisis territorials, etc. davant del qual la resposta ha de ser internacionalista i compromesa amb el suport a les lluites socials, antimilitaristes i climàtiques arreu del món.
A Catalunya, després de les eleccions al Parlament de Catalunya del 14-F tenim un Govern ERC i JxCat que, més enllà de les divergències retòriques entre uns i altres, prioritza la governança estable i, a l’igual que la resta de governs als Països Catalans, vol negociar amb l’Estat una reforma de les institucions en clau autonomista. Malauradament per a ells, els aparells del poder real, i de l’Estat no els deixen ni tant sols poder tirar endavant mínimes mesures progressistes per a fer front a la crisi social, i el futur de la denominada Taula de Diàleg és més que precari.
En aquesta Taula de diàleg no s’ha obtingut absolutament res per a Catalunya. Al contrari, ERC ha renunciat últimament a cap moviment fora de la Constitució Espanyola. Ens segueixen perseguint i espiant, inclús amb el reconeixement al Congrés de la mateixa Ministra de Defensa. Una constant humiliació a que se sotmet el poble català, sense que al govern català sembli importar-li gaire. Està satisfet el govern català mantenint simplement el poder autonòmic?
La CUP s’ha mantingut en la defensa del gir a l’esquerra, i del gir independentista, per a aquesta legislatura. I han estat ERC, JxCat i el Govern qui s’han situat fora d’aquest marc. No estem d’acord en absolut amb el discurs de ‘tots els partits independentistes són iguals i només miren pels seus interessos’. Ens hem enfrontat, i continuarem enfrontant-nos, amb aquest Govern per la modificació de la llei de política lingüística: les mobilitzacions sindicals i socials ens donen la raó. Discrepem total i absolutament de les compareixences de la Generalitat en acusacions contra activistes. Discrepem en molts temes més: els jocs olímpics d’hivern, l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, el Hard Rock i un llarg etcètera que deixa clar que les nostres propostes no són les seves propostes.
Estem convençudes que el dit 52% independentista al Parlament no és per dur a terme polítiques que impedeixin la lluita contra el canvi climàtic i la repressió. El 52% hauria d’haver estat un instrument per a fer néixer marcs unitaris d’acció per a un nou referèndum o per a impulsar tota altra mesura democràtica que permeti una participació popular i una solució al conflicte amb l’Estat espanyol.
Aquí hi ha una retòrica, que ha utilitzat tothom, que és la retòrica del 52% de l’independentisme, que és pura retòrica. El 52% al Parlament ara mateix no existeix i per tant aquesta és la nostra primera premissa. Per sempre o no per sempre, no sabem com seran les relacions en un futur. Nosaltres el que llegim ara mateix d’aquest govern d’ERC i Junts és que estan reproduint les polítiques que van bé a la patronal i a les elits. Per tant, no donen resposta a les necessitats de la gent treballadora d’aquest país.
Les militants de l'esquerra independentista i de l'esquerra anticapitalista som somiadores de projectes de canvis utòpics i tenim esperança. Tenir esperança vol dir que un altre món és possible, però no està promès ni garantit. L’esperança exigeix acció. Prendre partit per construir els Països Catalans lliures, socialistes i feministes que volem, necessitem i somniem.
L’11 de setembre ens mobilitzarem amb l’Esquerra Independentista arreu de Catalunya i participarem, sense dubtes, en la gran mobilització a Barcelona. Arreu del món serem en tots els actes polítics unitaris (a Brussel·les), en actes convocats per les ANCs exteriors o per col·lectius de solidaritat amb Catalunya (Londres, Paris, Amsterdam, Suïssa, Mèxic, etc.) i en actes festius convocats pels casals catalans (busca a https://catalansalmon.com/diada/stats_dia.php).
El retorn a l’autonomisme es completa desmobilitzant la gent. Ho permetrem?
Som Països Catalans a l’exterior! També som Països Catalans!
En el cas de Catalunya, segons les dades de l'INE a 1er de gener de 2022, un total de 357.011 catalans i catalanes estem inscrits als consolats espanyols d’arreu del món (un augment de 16.497 en un any, el 4,8%). Les xifres de 2022 representen un augment de 213.009 en el número de persones catalanes inscrites als consolats entre 2009 i 2022, quan s’amplifica el moviment migratori degut al primer esclat de la crisi i es consoliden moltes situacions familiars que passen d’emigració temporal o de residència no enregistrada al consolat a emigració permanent de llarga durada.
La Oficina del Censo Electoral ha publicat les dades del Cens Electoral de Residents Absents (CERA) a 1er de juliol de 2022 i el nombre de persones catalanes inscrites, majors de 18 anys i amb dret a vot, se situa en 271.822. Això representa un augment de 16.619 electors respecte dels que van tenir dret a vot en les eleccions del 14 de febrer de 2021.
En el cas del País Valencià són 156.986 les persones inscrites als consolats espanyols d’arreu del món a 1er de gener de 2022. Un augment de 6.776 inscrites (+3,1%) en un any. L’augment és inferior a l’enregistrat l’any anterior (+4,9%), però és indicatiu d’una tendència molt sostinguda, més que a Catalunya, en el creixement de la població valenciana resident a l’exterior. Les xifres de 2022 representen un augment de 87.959 en el número d’inscrites valencianes als consolats entre 2009 i 2022 quan s’inicia el moviment migratori degut a la crisi. El nombre de població valenciana inscrita al CERA (Cens Electoral de Residents Absents) amb dret a vot a l’exterior a 1er de juliol de 2022 és de 122.710 persones.
En el cas de les Illes són 41.662 les persones inscrites als consolats espanyols d’arreu del món a 1er de gener de 2022. Un augment de 2.177 inscrites (+5,5%) en un any. Les xifres de 2022 representen un augment de 27.846 en el número d’inscrites de les Illes als consolats entre 2009 i 2022 quan s’inicia el moviment migratori degut a la crisi. El nombre de persones procedent de les Illes inscrites al CERA (Cens Electoral de Residents Absents) amb dret a vot a l’exterior a 1er de juliol de 2022 és de 31.660.
El total de residents exteriors dels Països Catalans és superior als 555.000 a 1er de gener de 2022 (i estimem que se situarà prop dels 600.000 a 1er de gener de 2023).
El total de residents exteriors dels Països Catalans majors de 18 anys i amb dret a vot a l’Estat espanyol és de 426.192 a 1er de juliol de 2022.
La lluita a l’exterior continua: per l’amnistia, l’autodeterminació i el retorn de les persones exiliades. Auto-organització!!!
Els i les catalanes a l’exterior som a l’avantguarda de la necessària internacionalització de la denuncia contra els abusos policials i judicials que pateix el poble de Catalunya. Des de l’exterior, ens hem organitzat a les ANC exteriors, impulsant la creació de CDR (Comitès de Defensa de la República) a països i ciutats d'arreu del món, i creant comitès o coalicions de solidaritat amb Catalunya amb ciutadans d’arreu del món, influint activament en els casals catalans i en múltiples altres formes d’organització tant de la comunitat catalana exterior com dels països que ens acullen.
Cal ser constants i pacients en reforçar pacíficament totes les formes d’auto-organització a l’exterior, en mantenir la millor coordinació possible i en mostrar la plena solidaritat, tant amb les persones repressaliades polítiques i exiliades com en la solidaritat amb tot individu o organització a qui l’estat vulgui perseguir o reprimir. Les jornades al voltant de l’11 de setembre i de l’1 d’octubre han de servir per a reforçar aquesta solidaritat i la nostra auto-organització.
Obtenir girs positius en les lluites democràtiques a l’exterior és possible (reforma del vot exterior, decisions de tribunals europeus, …) si hi han unitat i objectius compartits!
El passat mes de juny el Congrés dels Diputats espanyol va votar, amb el vot favorable dels diputats de la CUP i del conjunt de partits catalans, la reforma de la LOREG (Llei orgànica de règim electoral general) i va abolir l’antidemocràtic sistema del ‘voto rogado’ que des de 2011 havia reduït la participació electoral dels residents exteriors a mínims inacceptables. La mobilització constant, l’acció unitària, ferma i continuada en el temps, animada en els darrers temps per Marea Granate i la FIEC (Federació Internacional d’Entitats Catalanes), ha permès arribar a un resultat positiu que demostra, un cop més, si es que calia, que la mobilització pot aconseguir resultats favorables quan hi ha una unitat política i associativa sense fissures.
El nostre discurs a l’exterior ha de ser clar i contundent: l’Estat espanyol no garanteix els mínims democràtics i davant la legítima aspiració a l’autodeterminació només sap exhibir la repressió i els procediments judicials que constantment i sense aturador preparen els seus tribunals contra manifestants, contra músics i artistes, contra càrrecs electes, etc. Continuarem explicant arreu del món que més de 4.000 persones pateixen o patiran la repressió dels seus tribunals (TS, TSJC, TC).
Creiem que és legítim aprofitar aquelles escletxes i contradiccions que podem provocar en la casta judicial espanyola amb una utilització contundent i el més unitària possible dels recursos als tribunals europeus (TJUE, TEDH) o davant els organismes de Nacions Unides, al Parlament Europeu o al Consell d’Europa.
Totes les absolucions (que a vegades arriben) d’activistes als tribunals espanyols, el retorn d’alguns exiliats, la recusació de jutges corruptes, el reconeixement dels drets dels eurodiputats en exili, les victòries judicials a Bèlgica i a d’altres estats i altres girs positius, no han de posar en qüestió el nostre discurs a l’exterior sobre el caràcter intrínsecament antidemocràtic i anticatalà de l’Estat espanyol, sempre i quan aquestes petites victòries no siguin el resultat de negociacions obscures i acords impresentables que, quan es constatin, caldrà denunciar amb energia.
Radicalment democràtics: feministes, ecologistes, antifeixistes, d'esquerres, internacionalistes i independentistes
Sabem molt bé que l’emigració, particularment aquella precària, és una característica estructural d’un sistema capitalista que utilitza la mobilitat dels recursos humans de la forma i manera més beneficiosa en cada moment als seus interessos i prioritats econòmiques i geogràfiques. Hi hem d’estar preparats. La plena igualtat de drets entre les i els ciutadans catalans visquin on visquin és una prioritat de la CUP-Crida Constituent.
- A cada país on som presents actuem amb plena solidaritat amb les lluites socials de les classes treballadores. La seva lluita és la nostra lluita. Lluitem contra les polítiques d’austeritat econòmica que han forçat la nostra emigració.
- Lluitem contra el sistema que provoca un canvi climàtic que, des de tot arreu, amenaça el futur del nostre planeta i és causa, entre d'altres moltes coses, de migracions climàtiques amb les que hem de ser plenament solidàries, atesa la responsabilitat que hi té el món desenvolupat del que provenim.
- Lluitem contra les polítiques d’exclusió i marginació de les dones i totes les identitats oprimides pel sistema patriarcal. Tant aquelles que les volen convertir en actor secundari del mercat de treball com les que redueixen el seu cos a objecte d’agressió o violació. Lluitem contra tota impunitat en les agressions masclistes i patriarcals.
- Lluitem contra les polítiques d’exclusió sanitària de les persones que emigrem. Les constants temptatives per anular la llei d’universalització sanitària amenacen tant l’atenció sanitària de qui arriba a casa nostra com la de aquelles persones, que de forma encara precària, són ara a l’exterior.
- Volem que la nostra lluita pel respecte als drets democràtics del poble català, per la sobirania del nostre Parlament i per la llibertat immediata dels i les preses polítiques i el lliure retorn de les persones exiliades sigui també la lluita de les forces democràtiques als països on vivim.
- Lluitem contra tota forma d’imperialisme, de militarisme i d’agressió contra pobles que volen viure en llibertat (d’Ucraïna a Taiwan), i rebutgem tota política conduent al reforçament dels blocs militars i en particular d'aquell on Catalunya està, contra la seva voluntat, immersa: l’OTAN.
- Som plenament solidàries amb totes aquelles persones que a qualsevol racó del món volen poder exercir els seus drets nacionals contra el poder dels estats (a Kurdistan, al Sàhara Occidental, al Rif, a Hong Kong, a Palestina, a la Bretanya, a Euskadi, a Còrsega, al Quebec, a Escòcia, a Nova Guinea Papúa, a Myanmar, els Uigurs, etc.). Sempre ens tindran al seu costat.
- Per la CUP-UNCPG serà una prioritat que en aquesta legislatura s'adopti una llei electoral pròpia per Catalunya que pugui establir un augment en les facilitats electròniques de vot així com obrir un debat sobre la possibilitat d'establir una circumscripció exterior.
- Que en aquesta legislatura, des de la CUP-UNCPG, ens esforçarem a que siguin preses en compte totes aquelles iniciatives que puguin afavorir a les catalanes de l'exterior, i en particular el desenvolupament de la Llei de la comunitat catalana de l'exterior (aprovada el 2017 i encara pendent de desplegar-se). Son imprescindibles eines de suport a les persones que han d'emigrar precàriament, fruit de l'actual situació social i econòmica (recordem que més de 200.000 catalans han traslladat el seu domicili a l'exterior des de 2008 i que això continuarà), la garantia de cobertura sanitària per l’emigració precària, i el suport econòmic i pràctic a les comunitats catalanes de l'exterior.
Amb la dignitat rebel. Contesta’ls lluitant, contesta’ls organitzant-te allà on siguis arreu del món
Un país que es descapitalitza laboralment i intel·lectualment perdent any rere any persones qualificades i també no qualificades és un país que té un seriós problema que amenaça no només el seu futur sinó també el seu present.
La CUP Exterior està organitzada sota la forma d'Assemblees Obertes per zones geogràfiques. A Amèrica del Nord, als països del Benelux, a Gran Bretanya i Irlanda, al Con Sud d’Amèrica, a Alemanya i Països Nòrdics, a Suïssa i Portugal, a Asia-Pacífic i d’altres.
Assemblea de la CUP Exterior
Mail: [email protected]
Web: http://exterior.cup.cat/
Facebook: https://www.facebook.com/cupexterior/
Twitter: @CUPExterior
Canal Telegram: t.me/CUPExterior